Curs Joan Vives d'història de la música

El curs d'història de la música d'en Joan Vives és per nosaltres gairebé una tradició ja que s'imparteix gairebé des dels incis de l'Escola de Música. En Joan, a qui ja considerem un bon amic de la casa, és un gran coneixedor de la història de la música i, el que és més important, sap transmetre els seus coneixements de forma amena, entusiasta i apassionada.

El curs consta de tres xerrades i una xerrada/concert, oberts a totes les edats i perfils. Sols cal venir amb ganes d'escoltar, gaudir i d'endinsar-se durant una estona ens els diferents paisatges sonors de la nostra tradició musical.

 

JOAN VIVES BELLALTA: 

Flautista de bec, professor d’història de la música i divulgador musical, inicia la seva carrera com a flautista de bec, especialitat en la que obté les màximes qualificacions. Tambe ha realitzat una important activitat concertística des del 1980 amb diversos grups de cambra i orquestrals per Alemanya, Àustria, Itàlia, França, Andorra, i arreu de l’Estat Espanyol. També ha participat en enregistraments discogràfics, radiofònics i per a Televisió.

El seu vessant de divulgador musical el porta, a partir del 1987, a fer gran quantitat de xerrades, conferències, cursos i seminaris, principalment a Catalunya. També escriu sovint articles per a diverses publicacions.

Actualment és professor d’història de la música a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Com a instrumentista forma part de grups com "Els Ministrils" quintet de bec i percussió, “Quartet barroc de Sant Simó” i el "Conjunt barroc del cafè", entre d'altres.

És locutor-redactor de Catalunya Música (Emissora de la Corporació Catalana deMitjans Audiovisuals) des de l’inici de les seves emissions el Maig de 1987. El 2005 va obtenir la Medalla d’honor de l’ordre del “Mèrit Cultural” atorgada pel Ministeri de Cultura de la República de Polònia.

Curs 2024 - Les dones compositores

lloc de les xerrades: sala Noble del Calisay

 

Dilluns, 13 de maig 2024, 19.30h

1. La creació musical femenina en el temps. Una mirada general des de Hildegard von Bingen a Lili Boulanger

El món de la música no ha estat una excepció pel que fa al paper subordinat que han hagut viscut les dones. En la majoria dels casos, les dones sols podien fer música en l’entorn domèstic i se'ls negava el reconeixement dins l’àmbit professional. Tot i això, al llarg de la història hi ha hagut alguns exemples de compositores que, per la seva posició social o la tradició familiar, van poder accedir a una bona formació musical i dedicar la seva vida a la música. En aquesta primera sessió farem una mirada global d’algunes de les més destacades, tant de les que van reeixir com de les que, malgrat tenir un gran talent, no van poder desenvolupar una carrera musical d’acord amb les seves capacitats.

 

Dilluns, 27 de maig 2024, 19.30h

2. Fanny Mendelssohn (1805‑1847) Va néixer a la mateixa família que el seu germà Fèlix. Va tenir la mateixa formació general i musical. Va ser una brillant pianista, excel·lent compositora. Va arribar a cantar la «Passió segons Sant Mateu» de Bach dirigida per Fèlix, però el seu pare només la va deixar desenvolupar l’activitat creativa musical en l’àmbit privat. El seu únic gran viatge va ser el de noces per Itàlia. Moria a Berlín de forma sobtada, pocs mesos abans que el seu germà.

  

Dilluns, 3 de juny 2024, 19.30 h

3. Clara Schumann (1819‑1896) Filla del professor de piano Friedrich Wieck de Leipzig, va ser l’única filla que es va quedar al costat del seu pare quan aquest es va separar de la mare. Dotada d’una talent extraordinari per a la interpretació pianística va esdevenir una veritable nena prodigi. Poc després de començar a publicar les seves primeres composicions, s’enamora d’un alumne del seu pare... Robert Schumann. El destí els va mantenir units fins a la mort del seu marit.  En els 40 anys de vida que li quedaven va esdevenir la gran ambaixadora de la música de Robert.

 

Inscripcions:

Les obrirem a partir del dia 22 d'abril i fins el mateix dia del curs a les 14h. Us podeu inscriure a través d'aquest enllaç:

Preus:

No socis: 30€ el curs sencer, 15€ cada xerrada

Socis: 20€ curs, 10€ xerrada

(socis de l'Escola de Música d'Arenys, socis de l'ACEM, socis de l'Ateneu Arenyenc, Societat Coral l'Esperança, Aula d'Extensió Universitària d'Arenys de Mar i Cor l'Aixa).